augustus 30, 2018

Ervaringen van klanten

 

Het verhaal van Jos (gefingeerde naam) :

Een hondenfobie is knap lastig, want honden kom je overal tegen. Er zijn mensen die niet meer het park inlopen, omdat ze honden kunnen tegenkomen. Of in paniek de straat oprennen, omdat er plots één nadert. Gelukkig is er wat aan te doen..”

Hij is niet het enige kind dat last heeft van een hondenfobie. Vijf procent van de bevolking is zo bang voor dieren dat er sprake is van een fobie. Volwassenen zijn meestal bang voor spinnen en slangen, maar kinderen hebben het meest last van een hondenfobie. Je hebt een hondenfobie als je planmatig zorgt dat je niet in aanraking komt met een hond, bijvoorbeeld door een wandeling in het bos te vermijden. Ook krijgen mensen met een hondenfobie vaak last van paniekaanvallen als ze een hond zien. Lastig, want honden kom je overal tegen. „Je ontwikkelt een hondenfobie meestal door een voorbeeldfiguur”. „Kinderen leren angst aan, doordat ze zien dat iemand anders bang is. Dat heeft een belangrijke functie: zo leer je wat gevaar is. Als een familielid bang reageert op honden, nemen kinderen dat snel over. Er is ook een genetisch aspect. Als je aanleg hebt voor angst, vertoon je sneller vermijdingsgedrag.” Je kunt ook een hondenfobie ontwikkelen door een trauma, omdat je bijvoorbeeld een keer bent gebeten door een hond. Een trauma is ook de oorzaak van Jos zijn  hondenfobie. „Toen ik twee jaar was, ben ik een paar keer besprongen door een grote hond. Ik kan me dat niet meer herinneren, maar sindsdien ben ik wel bang”, vertelt Jos.

Met name kinderen zijn gevoelig om een hondenfobie te ontwikkelen. Dat komt doordat het in eerste instantie bij de gewone ’kinderangsten’ hoort. Als kinderen tussen vier en tien jaar oud zijn, vinden ze vreemde dingen zoals onweer en dieren vaak eng. Op hun tiende verdwijnen de meeste angsten, doordat een kind ziet dat het sociaal onwenselijk is om bijvoorbeeld bang te zijn voor honden. Ook zijn kinderen dan vaak zo gegroeid, dat ze groter zijn geworden dan de viervoeters. Als kinderen echter iemand in hun omgeving hebben die bang is voor honden, is er een grote kans dat ze hun hondenangst houden doordat ze bevestigd worden in hun bangheid. Ook kan de angst al zo hevig zijn dat er sprake is van een fobie en daar kom je niet vanaf met wilskracht alleen.

Gelukkig is een hondenfobie goed te behandelen met therapie.